Hijau mentari pagi


1. Lembu kelihatan agak sugul mungkin kerna hari hujan

2. ikat kaki depan kiri die, silang tali mcm ni
3. sedia nak jatuhkan die..
4. kkkkkddddddddaaaaaaaaaaaammm5. lembu tak dpt berbuat apa2 kecuali mengenang nasibnye..
6. dengan lafaz bismillah...
7. mcm paip pecah darah kuar laju... haish kalau twilight dr cullin ni sure da isap abes
8. bace doa... takbir..begenang air mata..

Hari raya korban mcm sume org tau merupakan hari memperingati pengorbanan Nabi Ibrahim yang sanggup untuk mengorbankan anaknya(Nabi Ismail) demi tuntutan Allah taala. Nabi Ibrahim juga sinonim dengan gelaran Khalil Ullah iaitu bermaksud “Sahabat Allah“. Dan raya ni ia disambut pada 10 Zulhijjah.. dimana ia juga merupakan tempoh org yg buat Haji di makkah tamat.

Cite pasal haji satu yg ak tak dpt lupe ialah hadis petama ak hafal kat maktab dulu..

Qola rosu lullahi shollollohu 'alaihi wasalam: Bunial islamu 'ala khomsin: Shahadati alla ila
haillallah wa ashhadu anna muhammadarrosulullah. Wa iqo misholaati. Wa ita izzakati. Wahajjal
bayti. Washowmi romadhona. Rowahu Al-Bukhari wa Muslim.

Memori kooot... tak penah2 hafal hadis.. haha.. muda mudi dulu muke pon bersih lagi, eh maksud hadis diatas, Islam itu terdiri dari 5 perkara, shahadah bahawa tiada tuhan selain Allah dan Muhammad pesuruh Allah, menunaikan solat, menunaikan zakat, menunaikan Haji dan berpuasa di bulan ramadhan.

Kalau da berkemampuan tu tunggu pe lagi.. tunaikanlah haji..

Lepas tgk lembu2 ni kena potong, g jalan2 ngan shauqi kat blakang kampung..dan memori lagi (jiwang laks sorry) haha..model shauqi lah sape lagi







" Ya Allah teguh kan lah iman ku, maafkan lah dosa-dosa ku, berikanlah aku peluang untuk bertemu Mu, kekuatan dan peluang untuk aku ke rumah Mu, menunaikan haji dan jadikanlah segala pengorbanan perjalanan hidup ku hanya untuk dambakan redha Mu"

(rambut kerinting dan serabut)

Selamat Hari Raya Aidil Adha dari Kepala Batas, Pulau Pinang.. :)

Balik aritu 2 hari ja.. kalut2 ari selasa da start kelas.. tapi ok la.. dpt melawat tokcik (adik last tokwan) dan yg best die mcm tunggu ak since raya dulu.. tetibe rase sedih n bsalah tak sempat p time raya aidilfitri dulu..Alhamdulilah dpt gak g cuti kali ni, walaupun kejap jer..huhu rasa seronok lak raya kali nih..

till then.. class da start.. doa kan ak..

5 comments:

@deQashaH said...

selamat hari raya korban..semoga dapat menghayati erti pengorbanan yang sebenar...

study life has started again..and that is one of our sacrifice..strive for it!

all the best....

hanafana said...

askm..salam..
lembu tuh nampak gemokS!

eira said...

byknye drh..
cm takut lak..
owh..kepala batas..
btw..
selamat kembali ke sekolah shamil
hehe
;p

mYshah said...

camat ari raya gak, owh balik gak rupenye, naek pe?

Noorlaila Mohamed Nor said...

oh the twilight?
xbesh sunggoh.

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Me

My photo
Cheras, HUKM, Kuala Lumpur, Malaysia
An observer, a thinker

Countdown to professional exam

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Followers


    Recent Comments