Menunggu menanti memerhati

Lima Belas Maksiat yang Akan Menurunkan Bala

Ertinya:

Daripada Ali bin Abi Thalib r.a. Rasulullah saw. Bersabda: ” Apabila umat ku telah membuat lima belas perkara, maka bala pasti akan turun kepada mereka iaitu:

  1. Apabila harta negara hanya beredar pada orang-orang tertentu.
  2. Apabila amanah dijadikan suatu sumber keuntungan.
  3. Zakat dijadikan hutang.
  4. Suami memperturutkan kehendak isteri.
  5. Anak derhaka terhadap ibunya,
  6. Sedangkan ia berbaik-baik dengan kawannya.
  7. Ia suka menjauhkan diri daripada ayahnya.
  8. Suara sudah ditinggikan di dalam masjid.
  9. Yang menjadi ketua satu kaum adalah orang yang terhina di antara mereka.
  10. Seseorang dimuliakan kerana ditakuti kejahatannya.
  11. Khamar (arak) sudah diminum di merata tempat.
  12. Kain sutera banyak dipakai (oleh kaum lelaki).
  13. Para artis-artis disanjung-sanjung.
  14. Muzik banyak dimainkan.
  15. Generasi akhir umat ini melaknat (menyalahkan) generasi pertama (sahabat).

Maka pada ketika itu hendaklah mereka menanti angin merah atau gempa bumi atau pun mereka akan dirobah menjadi makhluk lain”.

(H.R Termizi)

Kepada diri ini dan diri semua..


hmm ari jumaat aritu pegi Batu 14, klinik kesihatan.. hmm ni adalah salah satu program dlm CHC (comprehensive healthcare module) yang ak ckp aritu.. so petang tu bersama2 ngan budak farmasi kitorang ke Klinik Kesihatan Batu 13 3/4 ..

Dalam perjalanan ke sana kitorang melalui mcm satu lereng bukit yg daripada situ kita ley nampak seluruh kl.. hmmm da lama ak tak kesana.. jika pergi waktu malam akan nampak lah lampu2 dari kl.. amat cantek.. pemandangan sangat indah.. dulu ak pergi pon time kerja ngan ayah.. boleh kata selalu juga lah lepak2 ngan shauqi... selama di ukm.. sekali baru pernah ak pergi.. bersama2 iyas ib .. bley la depa ada kereta.. hehe

smpai jerk kat klinik kesihatan tu terus solat jumaat dan makan tengahari..panas terik..selesai semuanya semua mula berkumpul di bangunan ukm klinik tersebut..yang ak nampak ialah 3,4 org nurse yg ak tak tau nak gelar dorang ape.. last2 pangel 'akak' aje.. haha nak panggel 'misi' mcm pelik lak..

agak lama menunggu akhirnya kumpulan ak terpilih untuk clerk patient yg first sampai.. group ak ada 3 org bdk medic ngan 3 org bdk farmasi 3rd year.. fuhh mencabar gak kot.. yg dak medic ak sorang laki..masuk je bilik kecik tu nurse dtg tanya.. hah sape nak jadi doctor arini?? .. semua pandang ak.. takkan dak farmasi lak?? dorang tak blaja amek history lagi.. damn.. koyak ak camni

ngan muke rilek ak volunteer diri ak.. ye la kan.. awek medic depan tu kena la macho sket.. haha kepala hotak macho.. muka sket lagi jerk nak mcm scramble egg.. ak buat confident.. n bilik yg dorang suruh clerk patient ni.. sebijik mcm kat klinik.. ada meja satu kerusi doctor, satu kerusi patient.. meja examine patient n sume brg2 nak examine ada atas meja tu.. kayu yg letak dlm mulut tu lah.. temperature reader lah, blood pressure set, n mcm2 lagi... nampak gaye meja tu da lama bersedia daripada aku.. stetoskop pon tak bawa hahah ak igt dak pompuan medic bw.. skali dorang pon 2kali5... haishhh

dan ak pon melabuhkan pungung ku atas kerusi doktor tu.. dlm kepala ak is how to act like a doctor.. dan patient pon mule dtg duduk kat sebelah.. lelaki berusia 60-an.. shit shit shit.. nak buat ape ni???

ak pon terangkan dulu la ape keje ktorang sebenarnye n darimane pe sume.. then start amek history.. almost complete sebab kitrng ada kat situ agak lama.. n lepas lame gak ak kat situ ak da kering da nak tanye ape.. lalu ak ajak dia berbual.. n mcm biasa lah ak kalau sembang ngan org tua.. mcm2 gak la.. tapi cuba untuk tidak deviate dari matlamat sebenar.. Alhamdulillah ak berjaya korek rahsia yg dia amek medicine lain selain prescribe dari doctor.. ubat dari gunung berapi mane ntah... coooll dowhhh haha perasaan gementar kian hilang...

then tibe2 nurse dtg.. n ak tanye nak buat ape lagi ni nurse?? die pon ckp buat lah ape kamu nak buat... damn skali lagi.. nak buat ape?? physical examination ke?? haiyaaa... blur blur.. ok ok pas ak rilek2 jap ak nampak blood pressure set kat situ n ak mula amek pulse dan blood pressure die.. die mmg ada hypertension dan time ak check tu agak tinggi la tekanan darah die..

huhhh Alhamdulillah ak penah join clinical dan ak tau ape nak check hahaha gile siot kalau ak tak penah buat tu mmg habes ar ak.. kemudian ada glucose strip.. amek darah die n tgk kadar gula dlm darah dia.. again agak tinggi sebab dia ada diabetes.. fuhhh sempoi lah.. ak da rasa mcm doctor... ak cuba guna semua benda kat situ.. temperature pon amek... n lagi mencabar.. yg manual tu.. letak bawah lidah perghhh tu time clinical takde la plak.. nasib nurse situ tolongg.. fuhhh then ak buat physical examination.. just general je lah.. check jaundice, anemia, sume2 tu abes... n SATU ak lupa!! ak tak buat respi nye exmintn.. huishhhh ak tak tau nak buat ke tak.. n ak rasa patut buat.. tapi mcm ntah hahaha tak sempat... rugi2 menda ak tau ak tak buat...sbb dia ada history of hydrothorax.. saje la kan check apa yg dia ada sakit.. n last thing ak buat ialah dipstick test.. best laaaaa

huhu n i tink that is the sweetest thing ive ever done.. sempoi siot.. da rase cam doctor.. n ini mmg menyedarkan ak yg ak perlu belajar lebih rajin.. ini baru penyakit basic.. tak dtg yg mcm dalam house lagi.. nanti cmana nak handle kan?? doa ak wehhh

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

24 Disember 2008

lepas daripada cuti ni mmg busy tahap zargus.. penat ak dibuat nya.. GIT tak concntrate langsung.. n siap tak abes baca lagi sblm assessment.. ak takley buat camni lagik bahaya lah.. hmmm byk gak menda berlaku dlm masa ni n best nye ialah

tadaaa..

HTC Touch Viva ialah sebuah smartphone yg guna interface Windows mobile 6.1 .. hmm ok la sbb ak perlukan organizer .. n ak ni mcm da lama mengidam touch2 ni hahaha ipod touch mahal sgt plak.. nanti la ada duet sket.. kena la kumpul duet lagi pasni.. dlm ni gak ada software2 medical yg baru dimasukkan.. just takde GPS.. hmmm mayb lepas ni ada.. rezeki ada la kot model yg ada GPS.. ni pon kumpul duet huhu mahal la plak yg ada GPS..

minggu ni agak depress tak tau nape.. mayb ngan tugasan yg melimpah2 n study tak abes kot.. ye lah.. kegembiraan ak mmg berkadar langsung ngan study ak.. amat accurate! n last week ak melawat Rock The World 8.. n yg gile lagi best ialah ak ak SORANG2 bajet melepaskan apa yg ada ... takde sape kenal ak.. aritu pakai selipa nak elak ak masuk crowd.. huhu


rock d world kali ni bley tahan.. ak smpai agak awal.. sblm asar.. dan band yg sedang perform ialah zip zipler.. perghh layan bai.. kemudian ada band Estrella dgn lagu popular dorang stay.. terus dgn band they will kill us all yg agak sempoi..kemudian break utk asar.. ak tak sempat grab free tshirt.. huhhh da abes plak.. so waktu asar da masuk.. ak tak tau nak cari musolla katne plak tengah2 tempat asing nih.. ak pon terus je kuar dari tapak tu n jalan je terus.. sepanjang tu yg bley ak nampak ialah church.. n ak sampai satu junction ni.. ak rase sunyi n aman gile!!! ak rase mcm penah rase camni.. yaaa!! kat bukit bendera dulu.. tapi ditengah2 kota raya?? ak berhenti sekejap untuk rasa keamanan tu.. pastu terus berjalan n smpai ke pasaraya UO.. huhu Alhamdulillah ada musolla...

Ak menapak balik ke tapak n band the otherside of ochestra sedang bermain.. kemudan bittersweet kemuadian one buck short.. n the times... last skali butterfingers.. ak boleh ckp.. TERBAEK la emmett!! hehe

ada break maghrib n pengalaman ak lagi ialah dlm perjalanan ak ke musolla d UO Shoping mall ada juga seorang mamat ni mencari musolla, ak ckp yg musolla ak maksudkan ni jauh sket.. dia pon ckp yg dia ada teringat yg stadium ni ada surau.. ak pon ikut la die.. bersembang sketika rupanya dia bekas ATMA dan baru grad.. sempoi skali badan die heheheh.. n kami ke surau.. n da ramai rupanya di sana.. masuk saja waktu maghrib ak terus mengazankan.. sbb kalau dok pakat tolak.. mmg tak azan la smpai isya` .. dan budak ATMA tadi mengimamkan kami.. fuhh tapi yg sedih ak rasa dari ramai2 crowd 5% jerk yg dtg surau ni.. :( ..

tiba waktu pulang.. ak nak balik ngan sape ni?? jalan punya jalan.. terserempak ngan adik ak.. ceh shauqi pon ada rupanya.. terus ak balik ngan dia.. sblm balik kami layan nasi arab dulu kat jalan damai.. ak pon lama gak mengidam menda ni.. huhu.. dan mlm nya kami bermalam di rumah sdara ak kat keramat.. kol 3am baru balik..esok bangun sakit tengkuk.. haha

ntahlah rasa kurang la sket beban kat kepala ni.. kalau yg bace ni.. korang takyah la ikut ak ke ape.. byk lagi care nak release stress.. bace quran pon okay ape.. huhu

k lah..

nak berhibur pada2 ye.. jgn smpai lalai.. solat jgn tinggal.. bak kata raihan.. berhibur tiada salahnya kerna hiburan itu indah (indah ni subjektif tau) namun pabila salah memilihnya membuatkan kita jadi bersalah.. again hadis di atas menginsafkan ak..

UntukMu Palestin tak lame lagi.. sama2 lah kita memeriahkannya.. mohon agar tiada masalah.. untuk melawat blog nye ley klik sini.

ptuuuuuuuuuuuusssssssssssssssssssssssusssssss

posted under , , |

2 comments:

iRma IzZaTi said...

haha... glau u like the part yang u feel like a doctor tu...
there's more to come when u entering clinical year later..
kena maki hamun pun ade sebab ter miss tu lah ni lah... ishk33...
especially posting O&G coz sume dr kat situ PMS tiap2 ari. But I think posting ni lah the most interesting posting ever even tho kene marah tiap2 hari... Ngeh3...

Nway, cantik PDA. And rock the world tu sgt lah sesak. X suke lah g tmpat sesak2 ni. Tak pening kepala ke? Nasib kat situ ade surau ye tak... I've always wondering manelah diorg nak solat kat open2 concert camni... :)

Ib said...

no comment...haa buler tak letak camtu kat comment neyr tempat.huu

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Me

My photo
Cheras, HUKM, Kuala Lumpur, Malaysia
An observer, a thinker

Countdown to professional exam

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Followers


    Recent Comments