Ramadhan 2009

Hari ni first ramadhan..

Hari Sabtu 22 august 2009...

Makna nya hari ni da start puasa...

dan start bukak puasa time maghrib..

hari ni indah, hujan turun, sejuk tak macam biasa,

orang kata bila malam lailatul qadar tu, esok nya hari akan teduh, sejuk,

sebab sayap2 malaikat berkibar2 dan semua naik kelangit balik,

tapi lailatul qadar, katanya 10 terakhir ramadhan, tiada siapa tahu

hari ini tenang, kosong, tiada masalah, study selesa, cuma malam ni lah on call,

hari ni juga tetibe rase sunyi, sepi, takde org kat kolej, sbb ak tak kuar bilik kot

tapi mmg ramai balik rumah a.k.a kampung, berbuka bersama keluarga mungkin, tapi kampung ak jauh pulak, nak balik yg dekat pon takdak keta,

family pon di penang sana, takdak family la kot kan

tapi kalau ak balik pon malam ni on call, cmane je kan

takpelah ak rasa hidup ini mmg patut begini, tak sekarang mungkin satu hari nanti,

tapi japgi shauqi nak datang amek pegi umah mak lang, berbuka di sana,

hmm ok la tu kot family juga, minta2 husna ada, tapi mesti rushing sebab mlm ni on call,

haiyoh..

hidup ni penuh dilemma kan

ini rasanya mematang kan kita, membuat kita lebih hebat dan berani dalam membuat keputusan

owh ya.. matang bukan hanya fikir akan bilangan anak masa depan nanti ya.. hehe

bila ramadhan menjelma ni, satu bulan mulia, selalunya ak bersedia,

tapi ntah dari smalam tak tido smpai satu hari, buat keputusan tido selepas isya`

case write up last minute nye pasal,

tapi lepas isya` first tarawikh bulan ramadhan dan ak tak tidor lagi dari smlam,

baring2 je lah kat tilam.. bangun da pukul 10 pagi hari ni,

starting tak brapa cantek ak kira ramadhan kali ni.

takpa ada masa lagi.. quran ada 30 juz, ramadhan ada 30 malam, lailatul qadar ada satu malam,

pandai2 la bahagi masa.


Selamat berpuasa semua, hidupkan sunnah, amalan sunat, solat malam, bersedekah, bacaan quran, di bulan ramadhan ni..

Shauqi da smpai..

Salam.. doa ak cemerlang ye..

posted under |

1 comments:

░♥si lampu neon♥░ said...

semoga ramadhan kali ni, kita rebut pahala2 banyak2..

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Me

My photo
Cheras, HUKM, Kuala Lumpur, Malaysia
An observer, a thinker

Countdown to professional exam

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Followers


    Recent Comments