Jangan la nangis~

Salam..

Huh da nak masuk minggu ke tiga dalam posting obstetric & gynecology ni. byk minggu lagi!! dan dalam minggu2 ni ak berharap ak dapat improve ak nye presentation. susah juga sbnr nye. hehe rimas tol

dalam posting kali ni agak banyak perkara yang perlu disiapkan dan dihantar pada masa die. haish posting ni di bahagi kepada beberapa ward.. ward hijau, oren, kuning ngan merah. satu ward dalam 15 org. so ak dapat ward hijau. setiap ward ada consultant dan jadual round mereka tersendiri. ward hijau adalah antara ward yang agak sibuk dan mempunyai consultant yang tegas. huh~ kurang nye senang dapat tekanan lah.. tapi lebih nya dapat belajar byk benda dalam ward hijau. huhu.. dan supervisor ak ialah prof shuhaila.. seorang graduan ukm dan juga master o&g ukm.. ak agak respect sket grad ukm ni so agak malu2 ngan die heheheh cacat~

dalam posting kali ni lagi byk menda yang perlu dicompletekan.. prof shuhaila ni org nye tegas tapi setakat ni ok lagi la.. cuma time ward round tetibe bengis semacam ngan anak2 buah dia.. tp bertempat gak dah mmg salah mmg kena marah la kan hehe menda2 yang perlu di completekan mcm observe deliveries, conduct deliveries, tgk abnormal deliveries, masuk operation theater, vaginal examination, case write up.. partogram ( graph menunjukan progression of labour) n ade lagi lah.. amek2 darah pasang branula n laen2 kerja ward..

pengalaman pertama ak di labour room agak menyentuh hati.. yups Dia maha pencipta yang menciptakan manusia dari setitis mani.. seekor sperma.. yang membentuk segumpal darah.. membentuk tulang benulang.. daging yg kemudian menyeliputi tulang2 dan akhirnya lahir seorang manusia yang punya segala panca indera yang hanya 9bulan yang terikat hanya pada satu tali pusat didalam perut ibu kemudian keluar dari lubang yg kecil mula bernafas pabila keluar dari perut ibu..menangis mula mengeluarkan suara..lalu terbuka liang2 paru2..bernafas di bumi Allah.. ya Allah.. subhanallah.. ak tak mampu mengungkap lebih..

ak dah menjalani beberapa on call.. on call posting ni tak mcm posting surgery.. oncall jam 7pm hingga 7am.. slamat mcm da slalu tak tido mlm2 hehe dan alhamdulillah dapat cope ngan midwife yang agak tidak mesra alam.. namun syukur ak takde krisis though ak cam kadang2 baran gak ngan dorang kan.. tapi nak wat cmane tempat org kan kena behave ar.. huhu..

ak dapat lihat betapa sakitnya ibu meneran keluar baby.. tiada rasa putus asa.. penuh usaha.. dapat juga ak lihat gembira nya seorang ibu bila anak nya dilahirkan.. rasa sakit, darah byk kuar tak langsung dihiraukan.. tidak lekang mata dari senyuman puas melihat baby die menangis..bila ayah mula mendukung dan mengazankan.. rasa resah tadi hilang dan terpancar senyuman gembira..terharu dowh haha..
( belajar stitching bahagian yg terkoyak)

ape2 pon posting ni mmg terbaek ar.. byk pengalaman manis walopon berapa minggu je..slalu je dengar baby2 nangis.. cumel gile.. hehe eh nak cite pe lagi eh.. hmmm nanti lah lagi crite

lately byk gak insiden jadi kat malaysia ni.. ngan anti - ISA nye.. ngan H1n1 nye.. macam2 lah.. korang jage lah diri ye.. ak plak mcm terlalu larut je dlm posting ni.. terase lame lak tak kuar merepek2 hehe nanti2 lah pas exam ke..

skang ak da kurang kan aktiviti kokurikulum ak rasa amanah pelajaran ak melebihi segala.. cukup lah setakat ni ak rasa...perlu concentrate lebih.. i want to be a good doctor.. n i will b.. insyAllah..korang doa2 kan lah ye..ak pon risau.. huhu

kak ziqah dapat baby baru.. smlm g melawat dorang.. seronok berkongsi cerita pengalaman dia sendiri di labour room hehe yeay dapat anak sedara lagi.. hehe tapi haziq (anak sdare faveret ak) takde lak smlm.. nanti lah g lagi.. hehe

Ramadhan da nak dekat.. debar gak rase nih.. kalau dulu balik dari umrah tiap2 malam ak tgk tarawikh di mekah dekat tv.. gemersik suara dari sane buat ak jadi rindu semacam.. dapat puase kat sane dlm seminggu je.. tu pon da tinggalkan memori dalam gile.. haish harap ada peluang pegi lagi.. bulan ramadhan jugak ingtkan ak zaman di maahad dulu.. takmau lah igt byk2.. :(

tetibe rindu Aiman ngan Hidir.. harap dorang sehat n berjaye..

salam..
p/s - tak suke org nangis2 baby nangis takpe :)

8 comments:

~iceq~ said...

waaa..smbut baby dh??..:O

Noorlaila Mohamed Nor said...

aku doakan hang jadi pakar jantung ke otak ke apa2 laa
asalkan bukan pakar sakit puan
tak boleh bayang klu hang yang sambut anak aku
oh tidak tidak!!

ha chemo said...

(",)

Noorlaila Mohamed Nor said...

aku wajibkan hang jawab tag zaman kanak2 tu
wajib!
bila2 free la

Shamil Alfilfilani said...

iceq - yups da da hehe
ila - weh ok apa nanti baby hang tgk ak mesti cepat nak kuar.. hehehe okies nanti ak buat hehe
ha chema - :)

@deQashaH said...

what an amazing experience u got!
wish to be a doctor in the past.sebab suka tolong-tolong orang..tapi dah takde rezeki ke situ...
hope to end up being a professional accountant...
all the best!

eira said...

bila tgk baby2 yg br lahir mst rse tersentuh kn?
bestnye kalau dapat jd doc..
especially doc skt puan..
ari2 tgk baby comel..
:))

sekilas hati said...

assalamualaikum...
saudarA adalah doktor bersalin??! adoii x dapat sy bayangkan.. anyway, selamat bertugas dgn penuh prihati ya doc.. take care~

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Me

My photo
Cheras, HUKM, Kuala Lumpur, Malaysia
An observer, a thinker

Countdown to professional exam

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Followers


    Recent Comments