Aku Bangsa Malaysia



Gadoh tells a story of a group of teenagers who fought each other along racial lines; a cycle of hatred and violence further escalated by their environment and school system.

What was to be a quick resolution to improve the school’s bad image, was taken as an opportunity for one teacher who believed that real change was possible. She ropes in the help of an old friend and reluctant maverick theater activist for this arduous task.

Is there hope amidst the cycle of discrimination that surrounds us? Watch Gadoh for their story, and what it may very well tell us about ourselves.

Antara scene yang masih terngiang-ngiang di minda ketika ini, adalah scene di mana guru teater mahu pelajar yang bergaduh tersebut meluahkan apa perasaan yang terpendam di hati mereka. Kenapa mereka perlu bergaduh sesama bangsa. Mengapa melayu perlu pukul Cina, Cina perlu pukul Melayu dan India sering dibelasah Melayu mahupun Cina.

Antara ayat-ayat panas di dalam cerita tersebut, berbunyi…

Kata seorang pelajar Melayu:
Saya paling tak suka orang cina. Diorang ingat diorang bagus. Pijak orang melayu.

Kata seorang pelajar Cina:
Orang melayu tak hormat orang cina punya. Kita terpaksa kerja kuat! Nak hidup! Nak belajar tinggi! Takde duit macamana nak berjaya?!!

Kata seorang pelajar melayu:
Orang cina makan b@b!! Pengotor! Berak tak pernah basuh!!

Kata seorang pelajar wanita:
Saya paling tak suka sekolah ni! Sebab sekolah ni bodoh! semua orang dalam sekolah ni bodoh! Tak kiralah, melayu ke, cina ke, india ke.. Semuanya bodoh!

Kata seorang remaja Cina:
Melayu bodoh! Belajar tak pandai pun boleh masuk Universiti.

Kata seorang remaja Cina:
Melayu suka komplen! Selalu cari salah orang lain! Salah sendiri tak nampak!

Kata seorang remaja Melayu:
Oi cina! lu jaga sikit lu punya mulut eh!! Lu menumpang je kat negara ini tau! Siapa yang suka cari gaduh!

Kata seorang pelajar India:
Saya benci diri saya sendiri sebab saya bagi orang lain buli saya. Sebab saya tak ramai. Saya tak kuat! Saya sebenarnya nak kawan dengan semua orang. Tapi orang lain sibuk nak cari gaduh. Saya tak berani!

Kata seorang remaja Cina:
Terlalu bangga dengan bangsa sendiri, tak habis-habis cari gaduh dengan bangsa lain.

Kata seorang remaja Cina:
Melayu takde otak!!

Kata seorang remaja melayu:
Bangun pagi tak mandi pagi. Badan bau busuk!

Nak tgk?? download cite ni kat Asscrewz.com trailer ada kat youtube.. search lah

___________________________________________________________________

Pertama kali ak tonton cerita ini ialah bersama Iyas d urbanscape 2009 aritu.. amat berkesan movie indie ni kat ati ak.. satu cerita yg nyata dalam sesetengah kehidupan di Malaysia kita ni..

cerita ini membuka mata kepada sesetengah kita yg hidup dlm keadaan yg tiada masalah mengenai racism.. yg hidup dlm keadaan suka ria.. yg tidak pernah memikirkan tentang bangsa dan masa depan bangsa kita.. yg hanya hidup dalam satu sistem..

kita hidup dalam satu sistem yg takutkan racist.. kalau boleh tak nak cakap.. tak nak timbulkan dan tak nak fikir.. ini masalah kita bila tak berfikir kita tak faham.. dan dari situ mula lah masalah timbul.. namun cerita ini lebih terbuka dalam menyampaikan maklumat..

ak pula akui bahawa di universiti seperti kita racism ini amat nipis di kalangan kita.. kita di ajar bergaul dan memecah benteng antara bangsa2 yg ada.. oleh itu ak merasa universiti tempatan merupakan tempat dominasi pemikiran kita semua (UKM lah yee hehe) ..tidak seperti di bangku sekolah di mana sekolah mengikut jenis kebangsaan masih di dirikan.. sekolah cina.. skolah india.. sekolah melayu.. tak wajar.

cerita ini juga menyampaikan betapa guru itu penting dlm membawa pelajar2 berfikir di luar kotak.. berfikir lebih luas dan berdikari.. movie ini menceritakan akan korupsi yg berlaku di negara kita ni dengan begitu jelas..

dalam konteks kolej.. maaf ak ingin katakan yg movie ini telah mempersembahkan keadaan yg amat tepat dengan pengalaman ak bersama pentadbiran di kolej dulu.. mereka mahu apa yg mereka mahukan dan bukan yg kita ingin kan..

pening dengan nilai2 yg ak cuba bawa? tonton lah cerita ni dulu..

___________________________________________________________________

Minggu depan ak start long case.. keadaan agak sibuk dengan persediaan.. long case ni kena present patient dan juga melakukan pemeriksaan fizikal pada pesakit di hadapan doctor... dan akan di tanya mengenai penyakit2 dia.. bagaimana nak manage dia.. huh pening gak.. case write up pon tak siap lagi.. wahh

skang pula sakit mate.. cmane ntah ley kena.. ada yg kata mengintai org mandii hahaha.. akak senior plak cakap yg mungkin lepas pegang patient tak basuh tangan n terus pegang mate.. hmmmm macam boley terima je reason tu...so menatang ni inflame kat mate.. effect kepale ak.. pening2.. mengantuk jerk.. da la ubat die kena letak bwh kelopak mate yg sakit tu.. perghh mmg nikmat ar kan?? haha Alhamdulillah syukur tak demam.. dua tiga ari ilang lah ni.. harap. tapi risau gak 2,3 ari tak g ward ni.. huh~

___________________________________________________________________

Mood tgh nak balik penang jerk.. nape ntah.. tgk kedai hameediyah laa.. pantai laa.. tgk umah tok laa..tgk feri penang laa..tgk tandoori laa.. pergh gile nak balik penang.. nak g umah tok cik.. nak balik maahad.. selamat cuti tinggal brape hari je lagi..


haha agak emosi nampak.. mungkin effect inflamation mate nih.. arghh rimas..

k lah.. nanti gua menulis lagi,

Jap kenape ak kesah sgt negara ak ni?? sabda nabi ' hubbul waton minal iman' mencintai negara sebhagian dari iman .. charloww

posted under , |

2 comments:

Noorlaila Mohamed Nor said...

kena tengok ni!

l e n a said...

omg..eye infection? tulahh..org ajar aseptic technique tak ikut..lol

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Me

My photo
Cheras, HUKM, Kuala Lumpur, Malaysia
An observer, a thinker

Countdown to professional exam

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Followers


    Recent Comments