Brahim's Kari Ayam dengan Ubi Kentang

salam..

alhamdulillah sudah sebulan lebih ak di alam klinikal. dah habis minggu ke lima ak boleh katekan ak suke dan sangat teruja. penat tapi memuaskan. setiap minggu yg ak lalui ada saja pengalaman baru. ilmu baru. Ya Allah ilmu Mu mmg tidak bersempadan. Ak tunduk. Ak akui.

membentuk profesionalisme dalam pembelajaran dalam diri masing2 amat penting. bukan dalam bidang perubatan sahaja, ini termasuk bidang2 lain. sebelum rakan2 ku ke mesir dulu ak selalu pesan agar mereka belajar bersungguh2. sahabat2 ak di uia. rakan2 yg belajar di luar bidang yg ak pelajari. bukan kerna mencapai pointer yg tinggi2 sahaja namun pelajari dan hayati pelajaran yg di belajar.
jadilah seorang yg alim dalam bidang masing2. kerana kita akan saling bantu membantu untuk membina ummah satu masa nanti. membentuk rakyat yg mempunyai aspirasi dlm meningkatkan nama agama, bangsa dan negara.jadi mesti ada rasa tanggungjawab dalam pembelajaran setiap masa. tidak kira dalam bidang akauntan, guaman, ekonomi, ilmu agama, perlu ada rasa menguasai pelajaran yg kita ambil.

bukan apa, baru2 ni ak agak irritate bila org yg bukan dari aliran ilmu nya berkata2 bijak bagi aliran ilmu orang lain. (gile complex ayat hehe) tidak perlu bagi ak. ibarat seorang engineer memberi diagnosis dan preskripsi kan ubat bg pihak seorang doctor. mungkin engineer tu boleh google je name2 ubat namun tidak seperti seorang doctor yg memperskripsi kan ubat2an. ak tetap menunggu org yg sepatutnya berbicara namun senyap. kenape?

sebab org yg sepatutnya menyuarakan pendapat dan arif dalam bidang masing2 tidak dapat tampil. maka timbullah ilmu2 yg mungkin di google untuk dibahaskan. jd yg belajar ilmu agama.. ak harap tolong belajar sungguh2 sedalam yg mungkin.. ak nak blaja da mcm tak sempat.. :( .. sket2 ley la.. n always belajar agama melalui kitab dan berguru.. kalau sesat susah nanti

dah lah merepek ape ntah ak ni, sape paham paham lah haha

owh hidup dalam ward amat best. boleh cucuk2 org. boleh jalan2 dengan seronok sekali. kena cover bed. bercakap2 ngan org2 sakit. ak boleh rasakan ia larut dlm diri ak. taktau la kot ni posting surgery kan.. posting O&G (obstetric n gyneacology.. org sakit beranak) sakit sket ar..

so dalam posting sugery di ward ak ni ada beberapa perkara yg kena maintain di lakukan setiap ari. pembelajaran kami di bahagikan kepada beberapa bahagian. ward round, clinic, dan juga operation theater.

ward round ni kena la pusing2 dan melawat setiap katil pesakit bersama2 doctor. doctor lak ada houseman, medical officer (tinggi sket dari housemen) registrar (pelajar master), consultant (pakar). so dlm ward round ni slalu medical student la jadi mangse.. kena tny soalan2 yg spatutnya.. pelajar master pon kena tanya gak tapi soalan lagi susah la kan.. pengalaman kat sini ak dpt belajar buat physical examintn dari doc2 yg buat round..

di clinic plak ialah tempt pesakit2 baru nak g jumpe doc atas masalah2 yg dihadapi.. so kitorang kena clerk ( tanya soalan sakit ape, nape dtg) n present (cite balik kat doctor yg incharge) so situ ley blaja nak communicate ngan patient. kat sini gak doc akan buat procedure2 untuk check patient. ak nye pengalaman kat klinik best gak.. ak buat perectal examination (masuk jari tempat kuar najis nak check ada ketumbuhan ke pendarahan ke ape) dlm minggu kedua untuk beberapa kali... best2 hehe

kat operation theater (OT) lak.. ley observe doctor2 wat operation.. time tu ley la tanye soalan kat die.. ape die potong, nape die potong, kadang2 die tanye soalan kat kite.. ni urat ape.. mcm mane ley kene sakit ni.. sempoi.. dlm OT kene pakai baju OT yg cool sgt hehe.. ak slalu gak masuk dlm OT ni tgk org kene operate.. kadang2 patient yg kita clerk kat ward masuk OT, kalau kite masuk skali mcm lebih menyeluruh kita cover patient tu.. bukan takat sejarah kesihatan tapi mcm mana management die pon kite ley tau..

pastu pembelajaran dlm posting kali ni kitrang di beri supervisor.. dikalangan doctor2 lah.. dorang ni nanti akan buat kelas dlm satu jam untuk ajar... disini belajar tak mcm dulu.. kita yg decide nak blaja ape.. oleh itu kena ada planing lah nak blaja ape.. apa yg kita tak tau lagi.. dan kena hantar report patient kat dorang ni.. panggel 'case write up' so kena la siapkan n submit.. nanti die bagi markah.. (ini yg ak malas sket) hehe

bila ibu tanye ak cmane blaja.. ak tak tau nak jawab.. ak cube buat ayat cam kat bwh ni.. hehe try buat ayat2 poem mcm temoh atau khairun nisha haha

when u feel that u r made for it,
u just get diluted in it,
diffuse in ur own world,
trying to grab as much knwledge as u can
experience
u tend to forget d day,
days or night,
didnt care to eat,
though u knw ur knwledge not enough,
though u dont knw so many things,
though theres a probability u will fail
n u always b a piece of shit,
a joke for d superior,
u hear pain, u hear tears, but u still there,
watching, observing, trying to understand what is happening
patiently
because u just feel that u r made for it..
power tak ak buat? haha testing saja.. ak tak reti berkata2 manis sgt.. namun ak cuba hehehe ni lah yg ak rasa.. bila org tanye perasaan tu, ntah ak tak dpt gambarkan..tibe2 je mate berair.. gile.. hehe kalau ada sape2 yg ayat lagi power buat lah satu untuk ak..hehe nanti ak post kat sini.

dan ak harap semangat ak berkekalan. igt lagi tika berbual ngan ib. hidup dlm dunia perubatan mmg ada pasang surut. kadang2 down kadang2 semangat. tapi ape pon kene maintain. ak pon harap korang dpt doa ak yer agar tak pudar semngt ak dan dipermudahkan segale. dan inilah yg merisaukan ak.. takut jika ak takde semangat , boring dengan segala kerja ak.. taknakk...

------------------------------------------------------------------------------------------------

ak da tgk transforme.. di hari pertama die kuar.. perghh terbaek ar megan fox.. eh tetibe lak hahaha tapi best lah.. lompat2 terbang2 starscream..

n minggu ni da start bz ngan kemasukan pelajar perubatan baru.. sebagai PMUKM.. kena la kan buat lawatan n all.. mcm biase.. satu tanggungjawb..


sahabat2 ak di tahun dua pula result da kuar.. ramai yg sangkut gak.. n ada yg nak kuar dari faculty.. bukan ape.. bila sudah terpilih di jalan yg ditentukan Dia.. cubalah berusaha sedaya upaya.. sehabis mungkin.. ak ucapkan tahniah yg lulus tu.. dan tidak mengapa pada yg tak lepas tahniah tidak mengalah dalam perjuangan anda.. bangge ngan korang.. jgn mengalah..

shauqi penah cakap.. life is like playing golf.. its not who have the longest tee-off will win, but the first to reach the hole will (masuk ke ha ngan topik? hehe pandai la korang relate)

till then

p/s - hari ni lecturer Bio ak di Matrik baru meninggal dunia.. Faridah Binti Jabit.. alfatihah pada beliau.. michael jackson pon mati arini.. ramai lak kan org mati.. slalu igt mati.. diri dekat dengan Dia..

4 comments:

hannaani said...

A friend of mine whos a med student jugak said that now she knows to be a doctor means she has to learn to become heartless,selfish about her self,put d priority to d beaurocracy,ethics,protocols & patients care to the last.Just forget her lame intention "i wanna be a doctor so that i can help others" coz obviously she cant.
There's always a line she cant cross.She rather be an architect n not worrying of helping others.

And i personally dont know how far this statement is true.Do u have anything to add on here?dan kalau ramai yang feel like quitting med school,ok then i am quite worried about the population of future muslim doctors.

I wish for ur best outcome and istiqamah in ur fight for success insya allah.Sabar and shukr is the key man

aya harith said...

lame x singgah sini..

=)

Noorlaila Mohamed Nor said...

well well well
u look great!!

again, engineer jugak jadi contohnya.
karier aku pun nampaknya penting walaupun tak boleh cucuk cucuk orang kan?
:)

Shamil Alfilfilani said...

ntah la nani.. taktau..eheh

ila.. hmmm btol2 nape ntah suke ak ngan engineer ni

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Me

My photo
Cheras, HUKM, Kuala Lumpur, Malaysia
An observer, a thinker

Countdown to professional exam

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Followers


    Recent Comments