Barack Obama

waahh lepak kat umah tanpa berbuat apa2 mmg membosankan.. n ak da agak benda ni nak jadi.. haishhhhhh rimas2.. duduk umah tak buat pape online 24hrs tp tak tau pe nak buat, keje download je lah.. then tgk tv.. tv pon sbb tak slalu tgk da mcm tak biasa lak tgk tv, pastu mkn.. tak produktif langsung.. warghh rimas2

baru2 ni dunia digemparkan dengan kemenangan Barack Obama, beliau ialah org kulit hitam pertama yang dpt jejakkan kaki ke white house dalam sejarah amerika..gak lame gak la brita ni tapi ak rase masih panas.. hmm so tahniah lah barack obama menang election aritu.. harap dengan president baru ni kita akan nampak perubahan polisi amerika, jika pemerintahan bush dulu asyik nak perang aje.. mungkin dengan perlantikan baru ni dpt kita lihat lebih kepada peningkatan produktiviti negara2 seperti afrika yang menjalankan kerjasama dengan amerika syarikat yang memberi sokongan padu kepada barack obama yg melampaui batasan warna kulit. seperti biasa faktor ekonomi amerika yg goyah ketika ini, keperluan sosial bagi memperbaiki lagi taraf hidup rakyat amerika menjadi satu matlamat perubahan yg ingin obama lakukan yang juga terlepas dari pandangan bush.

dalam buku ley la tau sket sbyk siape barrack obama ni..

tadi ada gak tgk dokumentari mengenai john lennon.. daripada ahli muzik dan org seni kepada seorang yg menentang kerosakan kerajaan amerika dalam tahun 1970-an .. ia membawa mesej keamanan sedunia. dlm dokumentari tu ada diceritakan perjuangan john lennon dlm pergerakan kiri beliau.. amat agresif, melalui lagu2 dia berupaya menggerakkan seluruh rakyat amerika pada ketika itu, yang telah membuatkan kerajaan takut, sehingga melibatkan anggota FBI utk mengawal segala tindak tanduk beliau. rilek ar beb ahli muzik je pon, amerika terancam ngan ahli muzik?? hehe bukan takut dengan ape, cuma kuasa tarikan john lennon ketika itu amat kuat, dan seperti biasa kerajaan cuba jatuh kan john lennon dengan pelbagai cara, sehingga dia dihalau dari amerika dan mendapat tuduhan menyimpan ganja yg sememangnya tidak dimiliki beliau, namun semua usaha gagal dan dapat dirungkai yg menyebabkan presiden amerika ketika itu, nixon, meletakkan jawatan beliau.. pada akhir dokumentari tu dorang wat liputan akan pembunuhan john lennon..sedih gak la..

ya mereka ini org yg ingin kan perubahan, mungkin tidak berlatar belakang sebaik obama namun keberanian membawa kebenaran itu yg penting.

melihat kembali konteks malaysia, setiap pilihanraya kita inginkan perubahan, hingga kini pon akan ada perubahan dalam pucuk pimpinan umno. dan yg lebih agresif seperti yg kita tau, anwar ibrahim juga ingin membawa perubahan, namun ada yg tidak suka dengan perubahan ini, haha katanya couple boleh clash disebabkan tidak bersependapat dlm parti politik, dan bermacam2 lagi, rusuhan berlaku sini sana, mengganggu ketenteraman rakyat, hidup kini sudah aman, malaysia kini sudah aman, kita perlu bersyukur, tak payah lah perubahan!

ya tak nafikan, syukur, kita takde bom sini sane, kita ok je kat sini, makan pon cukup, minyak mahal sket pon takpe lah ( malaysian nye pemikiran, tak pe je sume2 ), ape amerika pada zaman john lennon dulu tak maju ke? tak aman ke? dorang ada perang2 ke?kenape nak tuka bush kepada obama? amerika bkn da maju ke? bush je la memerintah sampai mati.. takley? namun mengapa perlu ada perubahan?? takley piki seniri ka?

bagi ak perubahan perlu dilakukan jika teradapat apa yg aku rajin katakan 'corruption' atau kerosakan sesuatu pada organisasi yg memerintah. ada juga yg cuba menyuruh untuk ak berikan contoh corruption yg berlaku kat malaysia, cukup dengan rasuah ak beri contoh, nak banyak2 baca news paper la wei dan bukan takat news paper, perlu juga kita mmbuka minda dengan bergaul dengan org2 tua..pengalaman mereka mengajar kita, dan mungkin pengalaman corruption ni tak byk dihadapi oleh org2 kerajaan atau mungkin mereka hanya senyap mengikut perintah, namun pengusaha2 swasta ini kadangkala jelik, mereka amat bertungkus lumus dlm melaksankan tugas namun,tender hanya dibuka kepada anak2 saudara menteri2 sahaja. anak2 saudara menteri2 ni plak jual tender kat bangsa sepet.. tolong la dolll...bila nak maju camni.. mrr2 pon retak seribu.. haha

kerosakan ini lah yg perlu kita tangani, cuba atasi dengan perubahan.. dari yg tidak baik kepada yg lebih baik.. kenapa kita kena tangani menda ni?? sbb jika keruntuhan ekonomi, produktiviti negara tak stabil yg disebabkan pemerintahan kurang kemas, dari tak perang pon ley perang dowh (korang ley nampak ke ni) takpe la, jika risau akan couple clash kerana perselisihan politik, kerajaan yg kukuh dlm membawa dakwah islam perlu dilaksana supaya perkara sebodoh ini tak berlaku.

this is just the basic of why we need to change n have revolution,

pe ak bebel pon ak tak tau.. hehe

boring cuti agaknye.. take care sume..

posted under , , |

13 comments:

eira said...

wow!
ternganga jap bace..
awk blh jd penulis la
:)

Shamil Alfilfilani said...

merepek lah kamu ni eira hehe

eira said...

eh mane de..
btl pe..
shamil..
bt la chatbox..
eeeeee
:p

Hannaani said...

boring?haha laughed out loud.Clearly,we are human.We are not consistent with what we want in life.Thats why we need changes.More great things to come insya allah.Ok i take 1 example,people nowadays purposely and proudly do bad things as if it is not wrong.Taking the hukm as if it is some kind of joke, is seriously intolerable.Making fun of Allah and the hukm is definitely serious, but why can't we bother to prevent it from happening?Munkin part ni yang perlu diubah dulu.Eh ade satu entry yg ckp msia corrupt sbb mahathir.ape pulak!He did a really good job!Msia maju masa zmn dia.Make more research on it hehe.Later we can argue :)Kalau die berubah jd islamic siket mst ramai yang syg dia

:: awanbiru :: said...

i do really admire Tun M. especially the way he thinks. undountable. its amazing. however rumours countered him as a really bad one. confious. dilemma.

the same goes to Anwar. he has a very good idealism too. the way he thinks and speaks. fabulous! my idol;)

but sadly, they are quarelling..

this question owez come into my mind. could it be possible to see they sit aside,develop and lead this malaysia again?

iRma IzZaTi said...

wow... really politic minded...
hebat hebat...
gue kalau bab2 politic ni mesti ternganga jer org bgtau..
tp, still bersemangat OK to daftar mengundi coz I'm 21 oready!!! yeah!! haha... tiba2 brsemangat pula di sini...
ok la, chow~~~

GPTD-Grup Sri Lanka said...

ahaha...selamat la ek segalanya...

doakan gue selamat pegi sri lanka and selamt pulang yek!

Hariq-Sha said...

orait bro...i wont tell no one :) *finger crossed* i promise...hehhe

i stil can't believe u are one of the blogger...heheheh...nvm...im not rename-ing the blog i follow in my blog...so people wont know u :)

Noorlaila Mohamed Nor said...

bosan kn kt umh
aku baru blk seminggu
rasa nk meletup dgn kebosanan n rutin makan tdo tgk tv

aisyah. said...

personally, i was more than very disappointed with Obama's choice of staff...

yg John Lennon and lain2 tu xbaca, besar kan la font tu, i get lost reading ur small paragraphs.

Ib said...

obama's staff...there r prices ro pay in politic.its not as simple.n straight forward as wat we want.nak perubahan,buat.

n bukan ke drM yg buat all those perubahan yg dicaki maki abis aleh certain ppl.n now semorang baru nampak kehebatannyer?those r the prubahan yg kite nak.rephrase, ako nak

perubahan yg membawa keburukan untuk apa?corruption? terang2 nak bayar mp untuk tukar parti utk ramaps kerajaan.n bagi certain jawatan kalau tukar parti?nape semorang buta tak nampak tu sebagai rasuah?corruption??or maybe xpe coz he is somone 'idealistic?' come on.

p/s-biler nak bertekak agi bab2 bie?cam sempoi je.tapi tutup pintu ar.bising.ahaha

Shamil Alfilfilani said...

yups drM ada bw sumtin fr us, but not everytin die buat hebat sgt..

yes u want it bcos u r d one yg dpt merasa segala2 nya buatan drM.. agree?? klia la, putrajaya la, ok i dun have probs on it too sbb ak pon dpt merasa..

but have u ever live kat tempat sawah padi? rumah yg bekalan air just dpt dari sungai, toilet yg katenya jauh dari rumah, dorang pon bayar duet cukai kat kerajaan ape, n they also deserve mcm kite juga, tapi at last dorang kat mane skang?? tempat dorang juga.. walhal.. klia da ada, tapi org nya tetap tinggal di ceruk2 hutan..n i also don hav probs on it, i still sokong kerajaan lah camtu sebab everythin ak dapat, rumah, keamanan, tapi org lain tak dpt, takpe lah...pentingkan diri seniri rasanya ak kalau mcm tu..

what for wireles boundless pala hotakless while org kat ceruk2 tak penah tgk komputer pon..

pernah rasa bila skolah just pakai meja lubang2, kerusi kayu yg da nak rebah dimakan anai2, papan hijau yg da lusuh? walhal sekolah kerajaan yg lengkap dengan aircond pon da ada skang ni, dan ini hanya kerana 'berlabel skolah arab'? kerana tak sokong kerajaan.. bullshit

drM is no more now, igtkan dengan dapat memajukan negara dengan bangunan2 ni taraf hidup rakyat meningkat lah.. tapi when paklah took over, nothing change! the same people in the same paddy field n org kaya betambah2 kaya.. kenape camni??

sistem kapitalis

klia da ada, putrajaya da ada, tourist melimpah2... duet kerajaan tak cukup ke? takpe tak cukup naekkan harga minyak..malaysia boleh kan? takpon masuk poket kroni2 pon ok je.. dapat projek, jual kat org

btw.. bayaran utk lompat parti mmg rasuah.. tapi dorang nak bayar ke? ak rase tak kot..read back the news bro.. if dorang bayar dorang akan ditahan straigt away.. sbb tu takde berita kena tangkap pasal rasuah ke ape... but apa yg dorang buat is persuade org2 govenmnt to join them.. they will giv them position they (org govmnt) wanted..sbb kalau dok dlm govmnt pon dorang takley nak wat pape perubahan.. sume kena control.. kalau controller bagus takpe gak.. ni controller pon lam mim ba alif pa...

to awanbiru..

nope i dont think they can get together.. politician they have their own agenda.. n very hard to say weither they want to make the changes only for them or for us..

n drM sy rasa tak seronok lah walaupon die gempak, mungkin pengalaman die wat kat skolah2 agama rakyat dulu kot.. bila dia stop duet kepada skolah2 agama rakyat dulu mmg sy amat sakit hati..sbb tu maktab mahmud kena cover sume2 skolah agama rakyat kat kedah n converted to maktab mahmud daerah yg mcm skang ni..dan maktab mahmud bukan under kerajaan but kerajaan negeri.. selamat kedah dah menang hehe

to aisyah.. sorry.. tak tau nak edit tulisan bagi besar, if besar die jadi mcm tak cantek lah hehehehe...

conclusion.. jika ak mmbebel pasal perkara yg lepas pon rasanya da tak guna.. walhal perkara ni kadang2 smua org da faham da.. bila nampak rumah besar je, owh anak menteri lulusan spm, patut lah rumah besar.. satu perception dibuat..apa yg perlu di lakukan ialah kita as student n pemangkin negara masa depan mengambil iktibar dari apa yg berlaku..

moga perjuangan diteruskan

(i dun really like to reply on questions, comments have to b a place where u put ur own thoughts, compliments or info regarding the post, not questions, thank u)

we cant judge obama yet.. but we hope that he will make this world a better place..

aisyah. said...

yeah true true..

we can;t judge obama yet, but i too think that he will make this place a better place to live in..

The blacks, native americans, even muslims will be seen, accepted and heard....

Regardless of my dissapointment in his choice of staff, I too hold strong to this so-called "black victory" and hope for a better world. Socially and economically.

Good opinion u guys

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Me

My photo
Cheras, HUKM, Kuala Lumpur, Malaysia
An observer, a thinker

Countdown to professional exam

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Followers


    Recent Comments