Lung Surfactant



ni ada video perahu panjang maahad.. dulu aku kayuh 2 taun tak menang, skang 3 taun turut2 menang.. takley blah..ke sbb ak?? haha tak tak hidir kate takde rezeki.. ok ak terime reason tu hehe

past few weeks was okay.. minggu lepas,kakak sedare aku dipinang orang..so aku n ayah ke melaka lagi. aku jatuh cinta lah dengan melaka. ahah tak tau knape. sampai melake tengahari sabtu tu. shauqi takde lak ada debate kat uia katanye. so tekontang kanteng la aku sengsorang lagi.

petang nye g kuar ramai2 g satu pasar dekat ngan laut ni .. situ byk ikan fresh2 n tetibe ayah mcm sonok tgk ikan ajar aku tgk ikan.. ini ikan fresh ini ikan kurang fresh.. best juga.. picit2 badan die.. if lembik means da kurang fresh n another things tgk insang die, if merah lagi tu makne nye fresh la tu..so kitorang angkat la jenahak 2 ekor.. besar kottt.. pari sekor... besar gak.. apsal ikan kat kolej tak besar camni? kan best haha pastu sotong.. tapi ni size sederhana hehehe... so sume balik ngan hati yang riang nak masak ikan2 ni... tapi nak masak ape??

last2 ambek kau sume bakar.. sempoi siot..petang tu siap lah buat bbq set sedia arang.. sume ikan2 pari2 balut aluminium foil pastu bakar... pergh bau die wangi siot.. da lame tak mkn2 cmni.. yang kat dalam buat sotong masak tepung.. sotong takley bakar dlm aluminium foil kate abg khir nanti die basah pastu jadi ape ntah.. pe kesah aku.. janji ley makan haha..

so mlm nye beramai2 la besile kat luar... padahal meja dalam umah gedabak nye besar..bukak2 sume bahan2 di bakar tadi... pastu makan.. macam biase kicap ngan sambal mesti ade.. gile sempoi.. pastu ada la lauk2 tambahan, sambal udang ngan gulai daging.. tapi da tak laku haha abg jim asyik amek gmbar lak.. aku rase aku makan laju sangat malam tu.. so cepat kenyang.. tapi ratah je lah sume2 jenahak bakar tu... tip top arh.. dulu ni balik umah tok je ley dapat.. tapi tok suke bakar ikan terubuk. sedap siott rindu lak tetibe nak balik penang. tapi balik pon bukan ade sape :( ..

pas sume da makan.. rilek2.. malam sket kak ziqah ngan bang jim bawa gi jonker streets, melake.. ni bawa shahnaz ar ni.. mlm tu mcm wekend so happening juga lah... jalan sampai ke hujung.. jauh gak.. tapi ntah mlm tu mmg aku perlukan lampu2 dan suara org ramai utk tenangkan diri.. huhu.. tapi best.. banyak la barang2 jual kat sini.. barang2 handmade.. kak ziqah cite melake skang da byk berubah.. sungai melake tu pon da buat cantek... lepas pusing2 jonker streets.. kitorang g pusing2 bandar melake..

aku suke bandar melaka.. bangunan2 nak macam penang gak.. bangunan2 lame.. lampu trafic old school.. cantek!! time pusing2 tu agak tekejut gak aku.. cantek gak bandar melake ni... dorang buat lampu biru sepanjang sungai melake tu... n bila lampu reflect kat air sungai tu jadi cantek giler... pastu lampu2 pon dorang pasang dekat borders building2 sebelah sungai tu... cantek gak.. mmmm tapi lektrik la mahal.. haha tiap2 malam pasang bape juta la abeh bayar letrik.. tapi tak kesah kot... tourist datang ramai... dapat cover balik... hmmmm btw melacca n penang da jadi ‘World Heritage Site’ yg diiktirah oleh UNESCO.. sempoi kan? bangga aku.. ehehe tak pasal2...balik tu terus tidur.. Alhamdulillah.. aku seronok mlm tadi..

pagi esok nye aku bangun awal.. ayah n laen2 tak bangun lagi.. cepat2 aku amek wudhu` terus aku minta kunci kereta ayah..aku ke kubur.. makngah perasan pastu tanye nape tak ajak org laen skali.. aku pon ajak la abg khir, abg jim, sume mati tidor... geram aku.. hehehe then aku ckp makngah takpe lah bang mei g sorang je... aku pon start kete n terus ke kubur..aku tenang kat sane.. teringat Rasulullah kate..lawat kubur ni supaya kita mengambil pengajaran dari org yg da mati.. dan supaya kita ingat selalu mati.. tapi sukar bagi aku.. menitis gak air mate aku teringat tok.. kubur pakngah sebelah je kubur tok.. aku bace tahlil ringkas.. panjang tak hafal lak.. hmmm makngah bagi suruh tuang air ngan tabur bunga rose merah atas kubur pakngah ngan tok.. aku pon buat je la.. walaupun mcm takde efek pape pon tapi wangi lah tempat tu... huhu cantek bila kelopak2 rose merah tu kena air yang aku siram atas kubur tu..aku terus pulang lepas selesai semua kejap lagi rombongan meminang nak sampai lak...

upacara pinang meminang kak ziqah berlangsung tengahri tu.. aku dengan takde baju yg patut dipakai( baju melayu la ) tak tau nak wat cmane.. tapi rupe2 nye makngah da siapkan sume untuk aku siap bersongket lagi.. dorang da seting aku baca doa yasin n doa selamat sket time majlis meminang tu berlangsung.. org yang datang minang ni org johor n adat dorang ni minang je da siap bawa hantaran..so angkat2 hantaran n bace2 yasin.. ayah jadi wakil keluarga kami.. best gak tgk adat2 meminang ni..aku ley tgk org tue2 susun ayat2 yg klasik ketika upacara berlangsung... sempoi!! hehe pastu sarung cincin la pebagai n selesai..

ari petunangan tu mak ngah masak nasi mexico.. die mcm nasi tomato campur ngan daging... skali lagi aku blasah makan betul2 sedap gilerrrr... teringat tok masak nasi daging dulu2.. makngah pon blaja masak ngan tok.. serius terangkat... dengan dalca.. kuah asam..pastu ada sotong msk cheese dalam tomato besar heheh ak taktau lak name pe mknan tu mmg sempoi lah.. haha aku rase balik ni aku makan je.. tapi sedap! esok kelas nak balik kolej dah.. balik kl.. makanan pon mcm tak sedap dah kat sane.. huhu

petang nye aku balik ke kolej.. itu je kot cite aku minggu lepas.. minggu ni laen lak cite nyee.. tapi nanti lah post laen lak..Selamat Menyambut Hari merdeka n Selamat Menyambut Ramadhan

posted under , , , |

6 comments:

Ib said...

yeah its easy to fall in luv wif mlaka.ako duk mlaka 2 taun(mrsm) n endup my mum buat tangga melaka kat our lawn..uhuu

pehal gambar ko awal2 tu cam xder kene mengene jerk.ahahaha

Shamil Alfilfilani said...

owh gmbr2 tu time petang g cari ikan then g jalan2 tgk kedai2 kat town..

Hannaani said...

ksian la bdk ni.mcm bru smlm je hidop.mcm 1st time g pasar tgk ikan,1st time g bndr mlake,1st time tgk org meminang.org meminang mmg la ade hntrn shml oi.ksian la sng ckp ish3

hazi-san said...

la, ko tak menang ke?
aku igtkan dah itam muke menang la...rupanye tak...
cis,cis dan cis lg
buat perabih duit beli 'whitening lotion' je
weh, ko follow lg ke pasal maahad?
ape crite skang?
tak lmbt lg kot aku nak ucap 'selamat menyambut ramadhan al-mubarak'
ape aktviti ko ramadhan ni?

@deQashaH said...

hahah...found ur blog!luckily i got visitors track in my blog...if not, sampai ke sudah i dont know that u own a blog!

seems u have fun with ur student life ha?! to be very busy is somehow makes you more concern about ur time managment. and thats not the reason for you not to perform in ur studies too!go on...live ur own way!contribute to the society...you will feel great and believe that Allah will be with you wherever you wish...

All the best bro!

hazeleyed lady said...

i came...i liked it...and became your follower

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Me

My photo
Cheras, HUKM, Kuala Lumpur, Malaysia
An observer, a thinker

Countdown to professional exam

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Followers


    Recent Comments