ANOVA


HUarggghhhh hehe


Joshua : Weh ni anak kau ke?
Aku : Kpala hotak hang.. ak mana kawen lagi .. hahaha
Joshua : serius mcm muka hang doooo.... hahahaha
Aku : tak kotttt...

huhu ntahlah ak minat lah gmbar ni.. bila ak tensin2 ak tgk husna.. igt lagi time die guling2.. ya Allah cumel nye.. tenangnye hati.. ak rase mcm ni la rasenye bapa or ibu yang dapat anak kecil.. tak penah penat dengan karenah anak2.. tapi yang pelik.. apsal ak plak yang rasa camtu?? bukan ak da jadi bapa org pon lagi... hahahaha

hmmm minggu lepas ihya ramadhan ktsn ada buat mini bazar dekat sebelah cafe. aku sebagai pemasaran alquds tetibe terase nak beniaga lak time tu n yes aku berjaya hehe. aku beniaga ayam percik ngan cendol dan kedua2 nya aku letak trademark penang. haha. 'ayam percik penang mai' kalau p ktsn tanya ayam percik penang mmg dorang tau la sbb tiap2 petang aku menjerit2 dan melaungkan nya. ahaks kadang2 lawak gak piki.. kedai2 laen rilek je.. tapi bagi aku suasana tu penting.. baru mcm bazar ramdhan kat kepala batas. hehehehe


aku rase mende ni seronok sbb mcm aku yang terpaksa mencari segala menda n budak pompuan yang merinade ayam tu. perghh mencabar siot. k fine aku lama gile tak masuk pasar since ngan tok aku je dulu. n dok kat kedah 5 taun n aku jarang ngan parent aku so tak ikut pon dorang g pasar. ok orang penang panggel pasar as MARKET. ok. hehe incase tertulis market. mmmm so aritu g la aku ke pasar keramat seorang diri. ok sket kalau jadi pape malu sengsorang je hehehe.. pastu aku pon g la cari ayam.. smpai satu kedai ni

abg : hah nak ape?
aku : bang bg ni satu! (sbb aku tak tau ayam kira kilo hahaha)
abg : kau nak ape yg satu??
aku : ni laa.. ayam...
abg : cakap la ayam.. mana nak tau kot nak ape ke..
aku : sini ada ayam je kottt (tapi maleh nak drop die lebeh2 aku nak minta kurang japg hahaha)
abg : ok2 nak bape kilo?
aku : (ohhh pakai kilo haha) err.. sekilo bape bang?

die ckp sekilo 6.80 ayam besar (ada lak ayam besar n kecik) aku cakap la nak murah sket sbb nak meniaga.. abg tu pon mcm 'haaa bagus2 belajar lagi kan?? nak wat masak ape ni??' aku ckp nak buat ayam percik n die pon 'bagus2 belajar2 la beniaga walaupon ada profesen seniri'... hahaha aku pon melayan laaa.. then minta2 kurang dapat la 6.50 sekilo.. third day aku pegi lagi tempat tu dia bagi 6.30 sekilo ayam besar.. aku ok jee... heheh n Alhamdulillah berjaya la segala... rupa2 nya abg tu org melaka .. patut la ramah gile.. aku tgk org jual ayam laen tak de pon mcm die.. becakap je .. hahaha..

jadi minggu lepas kepenatan menjual ayam percik n cendol penang.. dan Alhamdulillah setiap hari abes.. seronok.. n segala keuntungan dimasukkan sebagai dana program palestin aku.



(logo tu aku design.. cantekkan?? hehhe)

dalam penat2 aku beniaga teringat satu kisah..
dulu ada seorang sahabat nabi ni nama Salabah bin Hatib. Salabah ni dulu seorang yg miskin. setiap kali lepas solat je die begegas balik ke rumah. Rasul pelik ngan perangai die. rupe2nye dia hanya memiliki satu persalinan je untuk bersolat. dia balik umah cepat2 pon nak bg isteri die pakai baju tu untuk isteri dia solat pulak. begitu lah betapa miskin nya salabah. pastu dia meminta Rasul untuk berdoa kepada nya supaya dia mendapat harta kekayaan. Rasul pon kate Harta sedikit yang engkau syukuri lebih baik daripada banyak harta tetapi engkau tidak mensyukurinya.

Namun begitu setelah bekali2 salabah meminta utk didoakan. Rasul pon doa supaya dikurniakan harta kepada Salabah. Setelah itu doa Rasul dikabulkan dan Salabah menjadi kaya raya. Kambing2 die menjadi2 dan membiak dengan subur nya. Namun begitu Salabah mula cuai kerana sibuk dengan hal dan mengurus penternakan nya itu. Dia mula tidak ke solat berjemaah dan berlarutan sehingga dia menjadi tamak dan tidak membayar zakat.

hmmmm ya aku perasan perubahan ni. hari pertama dan kedua aku jual ayam percik tu terasa penat amat sgt pada malam hari sehingga tak turun ke surau. namun bila teringat kisah diatas aku kuatkan diri juga untuk berjemaah. ya Allah tunjukkanlah aku jalan yang lurus. Ameen

Btw.. cendol aritu sedaapppp ... rugi la sape tak beli hehehe..

Actually byk gak lagi peristiwa2 lawak yang aku lalui then gelak balik kat diri seniri.. tapi yg best pengalaman lwk ni ley buat iktibar.. huhu

hmmm da nak abes da ramdhan 10 hari je lagi.. tetibe trase rugi lak sbb mlm2 ramadhan taun ni kurang aku hidupkan.. arghhh pressure.. bz siot memalam.. 4kl nye organisasi da gerak da sket2 n tiap2 mlm a week lepas menjual tu meeting.. huhu tapi Alhamdulillah sumer jalan lancar lagi.. minta Allah permudahkan lah segalanya..

Esok ada minitest n aku masih mengadap laptop ni lagi.. 2minggu pas raya final exam.. aku kena pass sume supaya ada green access dari parents utk jalankan apa2 program kehidupan.

Shopin raye pon belom lagi.

da la.. tu je kot.. Selamat Hari Raya kepada semua ye... hidupkan lah malam2 akhir ni dengan alquran dan solat sunat.. da tak lame dah..

Doa Malam LailatulQadar Daripada Ummul Mukminin ‘Aisyah radliallahu ‘anha, beliau berkata:

قلت يا رسول الله أرأيت إن علمت أي ليلة ليلة القدر ما أقول فيها ؟ قال قولي اللهم إنك عفو كريم تحب العفو فاعف عني

Aku berkata kepada Rasulullah, “Wahai Rasulullah, apabila aku mengetahui waktu malam Al Qadr, apakah yang mesti aku ucapkan pada saat itu?” Beliau menjawab, “Katakanlah, Allahumma innaka ‘afuwwun karim, tuhibbul ‘afwa, fa’fu’anni (Yaa Allah sesungguhnya engkau Maha pemberi ampunan yang mulia, suka memberi pengampunan, maka ampunilah diriku ini).” (HR. Tirmidzi nombor 3513, kata at-Tirmizi: "haza hadis Hasan Sahih/ hadis ini Hasan Sahih"))

Salam



posted under , , |

9 comments:

Ib said...

aku kena pass sume supaya ada green access dari parents utk jalankan apa2 program kehidupan.

program kehidupan..i like that(mauhahaah)

erm since ur title wud be anythin yg ada kat atas meja ko mase tu dari biskut 'hello panda' sampaila ke lecture notes 'lung surfactant',i dunt really tot ill be lost..but annova??

(ader tak award utk org yg paling cepat comment each time?hehe)

aisyah. said...

The bab baby comel dan bapak org is funny. but u know, mmg she looks like u la. (; erm, sedara jauh? ahaha

Sampai g pasar pun bule masuk blog? it must have been THAT significant sampai bule masuk sini.

palestine logo. i like... so comel.

and gudluk dgn prog kehidupan anda. moga berjaya (;

aisyah. said...

cop! and the ayam percik LOOKS SOOOOOOO sedap!

Noorlaila Mohamed Nor said...

ohohoho
ANOVA for me means Analysis of Variance utk probability&statistics.
wah bagus2 mempromot penang tercinta.
huaa merindui bazar ramadan kepala batas
dh 23 ramadan hr ni tp aku xp lg bazar tu thun ni
nyway aku blk dis thursday.
hg?
ke xraya kt penang?
buat2 la open houz leh gak aku p beraya kt pajak song.

RUN WITH THE WAVE said...

Hey there! Check out my website at www.runwiththewave.com Come and experience the waves of Penang! Join us for a BBQ buffet at the beach this Christmas with watersports activities included.

masy said...

shamil, duk penang belah mna? ntah2 sedara..hehe

mYshah said...

heee, ni la yg ib n fazrul ejek2 kan td tu ek? aku da upload gmbar td sila la tgk bile pree :) hm... annova... ko mmg terlebih kreatif, kih3333

Queen of the Fae said...

Salam Shamil.. saya Exco Multimedia Rumah Terbuka Aidilfitri KTSN.. skrg ni saya meronda surfing cari gambar untuk letak kat slide malam tu (last minit keje gak ni) and kena tunjuk kat pengetua malam esok... hahah... nasib awak je la, saya letak gambar awak bahagian Bazaar... Tak per, faymes beberapa saat je.. Kalau awak ada lebih gambar waktu Ihya', tolongla email-kan kepada saya ye.. TQ (aoibhealFae@gmail.com)

ainmusa said...

1)tu ke budak yg ko ckp comel tu yg ko suke tu yg rapat tuyg ko ckp ape2 je la.haha

2)ayam percik tu aku masak ok.haha.riak di situ.astagfirullah

3)blog kamu aku da jmpe.yay.again.,da jmpe.susah sgt ni.haha

4)aku put link ko in my blog.senang nk bace.huhu.x marah ea..

5)goodluck ospe!

Newer Post Older Post Home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Me

My photo
Cheras, HUKM, Kuala Lumpur, Malaysia
An observer, a thinker

Countdown to professional exam

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    Followers


    Recent Comments